Povesti si povestiri motivatoare

Ei au schimbat lumea in bine! Schimb-o si tu!

 

Fictiune – filme motivatoare

Lista lui Schindler

Schindler este un cetatean cehoslovac de origine germana, membru al Partidului Nazist, care, dupa cucerirea Poloniei de catre Germania, reuseste sa faca o avere fabuloasa cu ajutorul resurselor financiare puse la dispozitie de evreii bogati inchisi in ghetou si cu buna gestionare a priceputului contabil, de asemenea evreu, Itzak Stern. Banii sunt inmultiti prin investirea intr-o fabrica de oale, ale carei produse sunt distribuite pe scara larga datorita industriei de razboi si a relatiilor pe care Schindler si le-a creat in armata germana. Dar, chiar daca la inceput Schindler pare un oportunist, filmul il va descoperi ca pe un binefacator si salvator. Desi ar fi putut sa plece in Cehoslovacia cu mai multe camioane de bani, Schindler a ales sa investeasca acesti bani pentru a pleca in tara precizata cu vagoane pline cu oameni. El a ales sa salveze vieti, nu bani sau proprietati, realizand ceea ce, in final, unul dintre cei salvati apreciaza ca fiind salvarea lumii intregi („Cine salveaza o viata, salveaza o lume intreaga”).
In timp ce Hitler se straduia sa cucereasca lumea, dar, in felul acesta, o distrugea si se distrugea, un alt german renunta la ea, intr-un mod care o salva si il salva. Intr-un mod care, sigur, daca veti viziona filmul, va va inspira! Mie mi-a schimbat viata!

 

The Painted veil (Valul pictat)

In Londra inceputului de perioada interbelica, perioada si zona pline de promisiuni de bunastare, distractie si relaxare, cu numeroase conexiuni sociale, o tanara alege de sot un doctor care parca nesocoteste toate aceste posibilitati, pe care el le considera frivolitati. Cu o perspectiva a vietii contrarianta si deranjanta pentru tanara sa sotie, manat de datorie, tanarul medic paraseste Londra pentru Shangai.
Stangacia sotului, dar si lipsa de familiaritate si de rafinament a locurilor nou vizitate, sunt transformate de frivola doamna in motiv de adulter. Tradatul decide, in aceste conditii, sa-si desprinda familia de marasmul „lumii civilizate”, in fapt plina de mercantilism si falsitate. Eroul actioneaza astfel manat de gelozie si cu porniri de pedepsire pentru necredincioasa sotie, dar si din dorinta de uitare a trecutului prin munca si de regasire a unei noi vieti si a unui nou sens, prin daruire, prin jertfire.
In noile conditii de viata, grele si periculoase, cu eforturi si sacrificii facute pentru oameni de care mai inainte eroina nici macar in minte nu s-ar fi apropiat, cu actiuni, in favoarea celor mai defavorizati, de neimaginat si de neadmis pentru un cuplu rafinat, cei doi incep sa vada miezul existentei si sa se descopere, de asemenea, intr-un mod fermecator, unul pe celalalt.

 

Forrest Gump

„I am Forrest, Forrest Gump”, se recomanda personajul principal al filmului Forrest Gump, in diferite contexte. Dar cine este Forrest Gump si de ce ar trebui mentionat acest erou, cand vorbim de un film motivator?
Cine este Forrest Gump? – Un individ pe care cei din jur il considera „idiot” si pe care il evita, pe seama caruia se distreaza si chiar il agreseaza.
Oare cati „idioti” nu ne-a scos viata in fata, de cati nu ne-am hlizit sau macar, in sinea noastra, nu i-am dispretuit? Pe cati dintre ei, chiar daca nu i-am agresat, ca acei „baieti rai” din film, nu i-am alungat sau macar evitat, marcand locurile de langa noi ca fiind ocupate si intorcand privirile in alta parte?
Dar nu toti cei din jurul lui Forrest s-au raportat astfel la el si cei care „i-au intins o mana” nu stiau ca, in acest mod, de fapt pe ei insisi se ajuta. O fetita, colega de scoala, care l-a primit langa ea pe banca, in autobuzul scolii, nu stia ca, astfel, viata ei si a descendului sau va fi salvata. Un camarad de arme, care i-a oferit atentie, pretuire si prietenie, nu stia ca, acordand consideratie acestui om, tocmai pune bazele pentru o afacere mare si asigura si un stil de viata prosper familiei sale. Dupa cum nici locotenetul nu stia, atunci cand a incercat sa se poate normal cu subalternul sau, ca acesta ii va salva, in multe feluri, viata.
Ce a realizat Forrest nu ar fi putut insa face, daca nu ar fi avut parte in viata de o mama care l-a incurajat si l-a ajutat cum a putut si poate chiar mai mult, de un medic bun si de alte persoane care l-au remarcat si l-au valorizat. Poate ca astazi, in jurul nostru, mai exista multi astfel de „ingeri idioti”, insa fara mame si medici care sa ii ajute. Acestia au si eu au dreptul si posibilitatea de viata, iar tu sau eu putem fi sansa lor pentru o existenta implinita. Si, cine stie, daca nu acesti „ingeri”, de le vom face loc in viata noastra, nu ne vor salva si ei, candva!…

 

Exemple reale de daruire si sacrificiu

Sfantul Vasile cel Mare a actionat nu doar in biserica, asa cum se stie, ci si la iesirea din lacasul de cult, in favoarea celor nevoiasi, prin infiintarea, coordonarea si implicarea in finantarea unor azile si spitale. Aceste institutii sociale erau destinate celor care aveau lipsuri mari si nevoi speciale, iar pentru a suplini aceste lipsuri si implini aceste nevoi, ierarhul ii indemna pe cei bogati sa foloseaca averile lor si in scopuri umanitare, prin donatii.

Florence Nightingale, femeia care, desi ar fi putut sa aiba o viata prospera si tihnita, dat fiind ca provenea dintr-o familie instarita si era bine educata, a ales sa se puna in slujba celor cu probleme de sanatate. Florence a renuntat la standardele societatii de atunci, cu privire la realizarea in viata, si existenta ei, care parea ratata, a devenit una cu adevarat realizata, cu impliniri care au schimbat si salvat numeroase vieti si care, la testul timpului, au rezistat (reformele si cursurile ei de nursing se regasesc si in lumea medicala actuala).

Parintele Damian, cel cunoscut si ca „apostolul leproşilor” de pe insula Molokai, a trait intre leprosi servindu-i intr-un mod in care nimeni nu se mai implicase, pana la el, in vietile lor. Ceilalti preoti, care fusesera trimisi in zona, pastrasera distanta de oameni, din toate punctele de vedere. Pr. Damian si-a dat seama ca, pentru a veni in mod concret in ajutorul celor care mureau nu doar din cauza bolii, ci si pentru ca nu aveau resurse pentru supravietuire, este nevoie de iubire, manifestata in mod activ, prin slujire. Si Damian a trait astfel, schimband vietile si atitudinile celor bolnavi, chiar daca acest lucru i-a afectat renumele si viata.

Maica Tereza, un om care trecut de orice bariere – de nationalitate, religie, rasa, stare materiala sau sociala – , pentru care nu conta decat nevoia, o femeie mica, dar cu o inima mare, pe care se afla chemarea de a servi lumea. O femeie pentru care resursele lumesti erau importante doar daca erau utilizate pentru a ajuta, pentru a sustine pe cei mai saraci dintre saraci, de care nu se temea si nici nu se rusina.

Razvan Vasiliu, doctorul leprosilor de la Tichilesti, medicul care nu a primit niciun „comision”. Medicul care este la dispozitia pacientilor sai sapte zile din sapte, care le este mama si tata, arbitru si mediator si care, atunci cand pacientii se iau la sfada, este gata sa le dea si propriul televizor, daca acesta este obiectul care a devenit subiect de cearta. Un om care a reusit sa le redea leprosilor demnitatea, ca si pe alte meleaguri si in alte vremuri parintele Damian (chiar daca nu si cu acelasi pret).