Bolile autoimune – când propriul corp te trădează, iar sistemul eșuează

Brăila, 15 mai 2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Bolile autoimune – când propriul corp te trădează, iar sistemul eșuează

Bolile autoimune sunt în top 10 cauze de deces la copiii de sex feminin și femei, în toate grupele de vârstă de până la 64 de ani, iar cercetătorii susțin că există 80-100 de boli autoimune, cu suspiciune pentru cel puțin 40 de alte boli, că ar avea origine autoimună.

Bolile autoimune presupun incapacitatea sistemului imunitar de a mai discerne între propriile țesuturi și agresorii externi. În consecință, sistemul imunitar produce anticorpi îndreptați împotriva propriului organism, distrugându-l, în funcție de tipul bolii. Astfel, există boli autoimune sistemice, cu implicarea mai multor organe și a sistemelor funcționale ale acestora (lupusul, psoriazisul, sclerodermia, artrita reumatoidă și cea juvenilă, sindromul Goodpasture, granulomatoza Wegner, polimialgia reumatică, sindromul Guillain-Barre) și cele care vizează anumite organe (scleroza multiplă, miastenia gravis, diabetul zaharat de tip 1, tiroidita Hashimoto sau boala Graves, boala Addison, dermatomiozita, arterita Horton, diverse boli autoimune ale aparatului digestiv). În numeroase cazuri, pacienții dezvoltă mai multe afecțiuni autoimune, acestea fiind „prietenoase” între ele. Bolile de acest tip apar în mod deosebit la femei, la vârsta maturității.

Persoanele afectate de boli autoimune au, uneori, nevoie de mulți ani, multe drumuri, nenumărate consultații și investigații, cu un consum uriaș de timp, nervi, energie și, bineînțeles, bani, pentru a primi un diagnostic și un tratament. Pentru că, în cazul bolilor autoimune, apariția și evoluția sunt disimulate. Adică rezultatele la analizele obișnuite pot fi cât se poate de bune, bolnavii să arate bine, dar să se simtă cât se poate de rău și sănătatea lor chiar să meargă pe o curbă cât se poate de descendentă. În felul acesta, mulți bolnavi pot suferi fără să știe ce au, unii fiind abordați chiar ca bolnavi psihic sau ipohondri. Dacă se ajunge aici, drumul pacientului către diagnostic și tratament corect poate fi întârziat și chiar blocat, cu efecte uneori grave asupra vieții acestuia. Căci, atunci când analizele obișnuite se modifica, dacă se modifică, pentru că nu la toate afecțiunile autoimune se întâmplă acest lucru, poate fi târziu, în sensul apariției unor efecte ireversibile. De aceea, pentru diagnosticarea unei astfel de boli se recomandă consultarea mai multor specialiști cu experiență, istoricul lor profesional, în cazul în care include situații asemănătoare, facilitând accesul la investigațiile specializate, care, însă, sunt costisitoare, făcând astfel recomandările medicale dificil de pus în aplicare pentru pacienții cu resurse financiare deficitare (și, chiar și pentru cei cu oarecare „dare de mână”, investigațiile pot fi păgubitoare, dacă analizele trebuie repetate sau paleta celor indicate va fi extinsă ori schimbată).

Bolile autoimune nu se vindecă, dar cu diagnostic precis și tratament corect, precum și cu un stil de viață corespunzător, în ciuda evoluției lor impredictibile, în anumite cazuri pot fi ținute sub control și înregistra chiar perioade de remisie. Pentru acest lucru este nevoie și de informații, care, însă, sunt extrem de precare în limba română.

De aceea, Asociația Pro S.E.R.V. (www.pro-serv.ro) propune direcționarea celor 2% în beneficiul celor afectați de boli autoimune. Dorința noastră, a membrilor fondatori ai Asociației Pro S.E.R.V., este aceea de a interveni pentru ameliorarea problemelor existente în această sferă a lumii medicale, asigurând accesul la informațiile necesare și o comunicare corespunzătoare între medici și pacienți. Ce ne-am propus poate fi înfăptuit prin donații, inclusiv cu ajutorul celor 2%, care pot fi redirecționați de cei interesați fără niciun cost, prin formularul 230 (pentru contribuabilii cu venituri din salarii) sau prin formularul 200 (pentru contribuabilii cu venituri din alte surse). Cele două formulare se găsesc în variante precompletate pe site-ul asociației (www.pro-serv.ro/support/redirectioneaza-pana-la-35-la-suta-din-impozit/). Aceste formulare trebuie completate cu datele contribuabilului și trimise prin poștă sau depuse la registratura administrației financiare aferentă domiciliului, până la data de 25 mai 2013.

Pentru informații suplimentare și parteneriat în desfășurarea activității menționate în comunicat, ne puteți contacta la adresa de e-mail comunicare @ pro-serv.ro.
Pentru alte detalii, vizitați site-ul Asociației Pro S.E.R.V. – www.pro-serv.ro.