Brăila, 12 decembrie 2013
COMUNICAT DE PRESĂ
DONAȚIILE DE AZI CARE SCHIMBĂ ROMÂNIA DE MÂINE
Asociația Pro S.E.R.V. a lansat, în perioada 20-24 noiembrie, la Târgul International Gaudeamus Carte de învățătură, organizat la Pavilionul Central Romexpo, campania „O carte pentru o viață schimbată”. Campania face parte din proiectul Caritate prin carte, prin care este vizată creșterea accesului la educație și cultură al persoanelor din categorii sociale dezavantajate, preponderent copii și tineri.
CE S-A COLECTAT:
În cadrul acestei campanii, până acum, s-au strâns peste 3.300 de cărți și resurse educaționale, în valoare de peste 27.500 lei. Dintre acestea, aproximativ 2.900 bucăți, în valoare de 26.000 lei, au fost oferite de edituri și aproximativ 400 bucăți, în valoare de 1.800 lei, de către persoane fizice. Din totalul donațiilor, aproximativ 1.000 bucăți au fost colectate la Târgul Gaudeamus Carte de învățătură, ediția 2013, iar celelalte – pe alte canale.
BENEFICIARII:
Cărțile și resursele educaționale au fost direcționate către: patru unități spitalicești (Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic București, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”); o școală pentru copii de etnie romă; o bibliotecă școlară (colegiu) din mediul rural; două centre și un serviciu de prevenire a abandonului școlar.
O parte dintre aceste resurse au fost donate cu suportul și pentru activități desfășurate de alte ONG-uri în tipul de organizații indicate.
MULȚUMIRI pentru cei care ne-au susținut:
• Material:
Edituri și publicații din România: Editura Elicart, Editura Minerva, Editura Alias Publishing, Revista Flacăra, Editura Cristimpuri, Editura Prut, Editura Tracus Arte, Editura Coresi, Editura Vellant, Editura Aramis, Editura Unicart.
Persoane fizice: Mulțumiri deosebite doamnei editor Ana Munteanu, care ne-a susținut atât cu propriile donații, cât și promovând proiectul.
• Cu resurse umane:
Mulțumim voluntarilor care ne-au susținut, în această campanie, direct sau indirect (ordinea este raportată la cronologia înscrierii în stagiul de voluntariat): Antonia Ciurea, Carmen Neagoș, Alexandra Luiza Mircea, Sabina Neguț, Roxana Popan, Diana Maftei, Corina Ioana Matlinschi, Ileana Raluca Constantin, Adrian Dușmănescu.
• Mediatic (gruparea s-a făcut în funcție de domeniu): comunicatedepresa.ro, port.ro, romanialibera.ro, dcnews.ro, stiri.com.ro, radiogrado.ro, nonguvernamental.org, casamea.ro, copilul.ro, clopotel.ro, e-profesori.ro, mamicamea.ro, talentedenazdravani.ro, cutiutafermecata.ro, 7p.ro, gradinitebucuresti.ro, ziarelive.ro, astazi.ro, actualitati.net, stiri-presa-online.ro, ziar.com.
• În alte modalități: Instituții media și culturale – Biblioteca Națională a României și Societatea Română de Radiodifuziune.
EPILOG:
Proiectul continuă, iar pentru rezultate mult mai bune, avem nevoie de mai multe parteneriate și de mai multi susținători, care, în mod cert, pot fi și dintre cititorii acestui raport. Și cine știe dacă nu, în urma contribuțiilor de acest fel, nu s-ar ajunge la o Românie de mâine, în care nu aproape 40% dintre elevii români au dificultăți în a citi și înțelege un text sau în a rezolva exerciții matematice de bază (situația actuală), ci aproape 40% ar obține performanță. O situație ideala, dar un ideal poate deveni realitate, dacă este asumat ca țintă și urmărit, apoi, prin activitate.