Brăila, 11 noiembrie 2013
COMUNICAT DE PRESĂ
Donează: Asociația Pro S.E.R.V. lansează campania „O carte pentru o viață schimbată”
Asociația Pro S.E.R.V. lansează, în perioada 20-24 noiembrie, la Târgul Internațional Gaudeamus Carte de învățătură, organizat la Pavilionul Central Romexpo, campania „O carte pentru o viață schimbată”. Cu această ocazie, vizitatorii târgului pot aduce, la standul asociației (numărul 351, nivelul 3 – 7.70), cărți ce vor fi dăruite copiilor, tinerilor și instituțiilor din medii sociale defavorizate. În acest sezon de colectare, unele ajutoare vor fi direcționate către copiii cu afecțiuni severe, internați în diferite spitale, preponderent din București (Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Maria Sklodowska Curie, Spitalul Clinic Fundeni și alte unități spitalicești).
Campania face parte din proiectul Caritate prin carte, prin care este vizată creșterea accesului la educație și cultură a copiilor și tinerilor din categorii sociale dezavantajate. Resursele educaționale colectate sau create de organizație sunt distribuite către copii și tineri cu handicap, orfani sau abandonați, cu resurse materiale și financiare precare sau aflați în alte situații deficitare și către instituții din medii defavorizate, implicate în educația tinerilor.
Cum puteți susține
Pentru ca acest proiect și campania de debut să aibă succes, este nevoie de susținere, într-un mod cât mai divers, prin:
• Donații de resurse materiale: Cărțile ce urmează a fi donate pot fi din fondul propriu de carte, obținute prin colectare de la colegi, prieteni, cunoscuți sau recent achiziționate. Pot fi donate și alte produse pentru copii, dar, pentru o mai bună gestionare, în pungi/cutii separate. Produsele pot fi oferite la standul amenajat la târg sau pot fi donate ulterior, prin poștă sau pe altă cale agreată cu reprezentanții asociației.
• Promovare: Promovarea se poate face nu doar prin marile canale de comunicare, ci și „din gură în gură”, pe Facebook, blog sau în altă măsură.
• Resurse umane: Proiectul poate fi realizat cu participarea unor persoane voluntare. Din această perspectivă, susținerea poate fi prin propria implicare, mobilizarea altora sau prin susținerea persoanelor voluntare cu care avem deja colaborare.
• Resurse financiare: Financiar, proiectul poate fi susținut prin donații, redirecționarea a 2% din impozitul pe venit (pentru persoane fizice) și 20% din impozitul pe profit (pentru persoane juridice), cu urne de colectare, în alte modalități identificate de posibilii dăruitori.
• Alte posibilități, de exemplu: pentru transport, depozitare, gestionare și livrare; prin furnizarea, către organizatori, de informații relevante pentru proiect; cu asigurarea de spațiu, auditoriu și oportunități pentru prezentări.
De ce sa vă implicați: Putem scrie povești de succes, dăruind cărți
George Washington Carver s-a născut într-o familie de sclavi negri. Thomas Edison a fost trimis acasă de un învățător care l-a considerat prea urât și cu totul nepromițător. Benjamin Franklin s-a născut și a trăit într-o familie cu șaptesprezece copii, iar Coco Chanel și-a trăit copilăria într-un orfelinat.
Citite de la „cap la coadă”, poveștile scrise de viețile celor menționați mai sus par a fi unele cât se poate de triste. Însă, schimbând ordinea de citire, „de la coadă la cap”, am fi lectorii nu doar ai unor happy-end-uri, ci și ai unor relatări cu sfârșit bulversant, dat fiind că toți cei amintiți, a căror viață părea la început insignifiantă, au fost, pentru istoria omenirii, factorii unor schimbări marcante, chiar dinamitante.
Când economia Sudului american se prăbușea, descoperirile agrotehnice ale lui Carver au salvat-o de la ruină. Când lumea tânjea după mai mult sunet și după mai multă culoare, Edison îi dăruia fonograful și becul, iar când ritmul rapid al vieții cerea parcă o altfel de redare, a adus kinetoscopul. Când vechile sisteme tradiționale s-au dovedit nefuncționale, în lumea care deja era într-o rapidă și perpetuă transformare, Benjamin Franklin a făcut schimbări radicale în învățământ, în domeniul sanitar, în jurnalism, în cercetare și în serviciile poștale – mult, pentru un copil care primise prea puțină educație formală. Când lumea era prea încorsetată de aparențe și de vechile modele, Coco Chanel impunea o altă lume, în care femeile puteau să se bucure de eleganță, dar și de naturalețe. Dar toate acestea nu ar fi fost posibile dacă nu ar fi existat, în drumul lor, ceva sau cineva care le-a schimbat direcția. Iar dacă am putea să intervenim în viețile personalităților evocate, dacă am putea să concretizăm mult doritul „dacă ap fi trăit atunci, aș fi…”, probabil că am vrea să fi fost persoane care au influențat măcar puțin și în sens pozitiv evoluția lor. Dar, dacă acest lucru nu îl putem face, multe alte lucruri ne stau în putință…
Istoria se scrie și astăzi, când mulți copii orfani, săraci, cu handicap, parcă pășesc pe un drum al cazurilor fără speranță de mai bine – pentru propria viață și pentru rostul lor în lume. Dar cine știe dacă nu cumva, printre aceștia, nu se află mulți Carver, Franklin, Edison și Chanel, copii care s-au născut și cresc în contexte sau cu probleme descurajante, dar care, cu ajutorul cuvenit, primit la timpul potrivit, ar putea deveni oameni care să aducă în istorie schimbări marcante, să aibă contribuție salvatoare. Iar dacă pe cei din trecut nu i-am putut îndruma, pe cei de astăzi sigur îi putem ajuta.
Nu trebuie să așteptăm ocazii mari pentru a face fapte grandioase, căci cei obișnuiți cu puțin au nevoie doar de ceea ce ne prisosește – sau avem și putem să împărțim. O carte care nu mai este frunzărită, o jucărie neprețuită, o pungă de dulciuri care poate fi lesne achiziționată, o hăinuță bună, dar destinată a fi aruncată – toate aceste daruri pot fi un braț întins către un copil în nevoie, un ajutor care poate aduce o schimbare de necuprins.
Și nu trebuie să mergem în Africa pentru a face bine, căci sunt mulți copii în nevoie și în acest colț de lume. Iar pentru a face accesibil ajutorul posibil, puteți vizita standul Asociației Pro S.E.R.V. (numărul 351, nivelul 3 – 7.70), la Târgul Internațional GAUDEAMUS Carte de Învățătură, ediția din acest an (20 – 24 noiembrie), în Pavilionul Central Romexpo sau puteți susține în altă modalitate. Contribuind la proiectul Caritate prin carte, oferiți, prin cărțile aduse de acasă sau prin cele recent achiziționate, șanse la o noua și mai bună viață copiilor din categorii sociale dezavantajate. Și, cine știe, dacă nu veți avea, astfel, și un rol însemnat în istoria ce se scrie încă pentru umanitate!
Despre Asociația Pro S.E.R.V.:
Asociația Pro S.E.R.V. a fost înființată din dorința membrilor fondatori de a veni în întâmpinarea nevoilor sesizate la nivel individual și social, în diverse domenii ale vieții. Activitatea organizației se desfășoară pe trei axe fundamentale – sanitar, educațional și social, dar și în alte direcții ce pot asigura, pentru membrii societății, suportul, refacerea și dezvoltarea în orice sferă a Vieții.
Mai multe informații despre asociație și proiectele acesteia, pot fi obținute vizitând pagina de web a organizației (www.pro-serv.ro) sau contactând reprezentanții asociației prin intermediul datelor de contact afișate pe site.
Comunicat cu diacritice: Comunicat "O carte pentru o viata schimbata" - cu diacritice
Comunicat fără diacritice: Comunicat "O carte pentru o viata schimbata" fara diacritice
Afișul campaniei: Afis campanie “O carte pentru o viata schimbata”