Povești și povestiri motivatoare

Ei au schimbat lumea în bine! Schimb-o și tu!

 

Ficțiune – filme motivatoare

Schindler’s List (Lista lui Schindler)

Schindler este un cetățean cehoslovac de origine germană, membru al Partidului Nazist, care, după cucerirea Poloniei de către Germania, reușește să facă o avere fabuloasă cu ajutorul resurselor financiare puse la dispoziție de evreii bogați închiși în ghetou și cu buna gestionare a priceputului contabil, de asemenea evreu, Itzak Stern. Banii sunt înmulțiți prin investirea într-o fabrică de oale, ale cărei produse sunt distribuite pe scară largă datorită industriei de război și a relațiilor pe care Schindler și le-a creat în armata germană. Dar, chiar dacă la început Schindler pare un oportunist, filmul îl va descoperi ca pe un binefăcător și salvator. Deși ar fi putut să plece în Cehoslovacia cu mai multe camioane de bani, Schindler a ales să investească acești bani pentru a pleca în țara precizată cu vagoane pline cu oameni. El a ales să salveze vieți, nu bani sau proprietăți, realizând ceea ce, în final, unul dintre cei salvați apreciază ca fiind salvarea lumii întregi („Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă”).
În timp ce Hitler se străduia să cucerească lumea, dar, în felul acesta, o distrugea și se distrugea, un alt german renunță la ea, într-un mod care o salva și îl salva. Într-un mod care, sigur, dacă veți viziona filmul, vă va inspira! Mie mi-a schimbat viața!

 

The Painted veil (Vălul pictat)

În Londra începutului de perioadă interbelică, perioadă și zonă pline de promisiuni de bunăstare, distracție și relaxare, cu numeroase conexiuni sociale, o tânără alege de soț un doctor care parcă nesocotește toate aceste posibilități, pe care el le consideră frivolități. Cu o perspectivă a vieții contrariantă și deranjantă pentru tânăra sa soție, mânat de datorie, tânărul medic părăsește Londra pentru Shangai.
Stângăcia soțului, dar și lipsa de familiaritate și de rafinament a locurilor nou vizitate, sunt transformate de frivola doamnă în motiv de adulter. Trădatul decide, în aceste condiții, să-și desprindă familia de marasmul „lumii civilizate”, în fapt plină de mercantilism și falsitate. Eroul acționează astfel mânat de gelozie și cu porniri de pedepsire pentru necredincioasa soție, dar și din dorința de uitare a trecutului prin muncă și de regăsire a unei noi vieți și a unui nou sens, prin dăruire, prin jertfire.
În noile condiții de viață, grele și periculoase, cu eforturi și sacrificii făcute pentru oameni de care mai înainte eroina nici măcar în minte nu s-ar fi apropiat, cu acțiuni, în favoarea celor mai defavorizați, de neimaginat și de neadmis pentru un cuplu rafinat, cei doi încep să vadă miezul existenței și să se descopere, de asemenea, într-un mod fermecător, unul pe celălalt.

 

Forrest Gump

„I am Forrest, Forrest Gump”, se recomandă personajul principal al filmului Forrest Gump, în diferite contexte. Dar cine este Forrest Gump și de ce ar trebui menționat acest erou, când vorbim de un film motivator?
Cine este Forrest Gump? – Un individ pe care cei din jur îl consideră „idiot” și pe care îl evită, pe seama căruia se distrează și chiar îl agresează.
Oare câți „idioți” nu ne-a scos viața în față, de câți nu ne-am hlizit sau măcar, în sinea noastră, nu i-am disprețuit? Pe câți dintre ei, chiar dacă nu i-am agresat, ca acei „băieți răi” din film, nu i-am alungat sau măcar evitat, marcând locurile de lângă noi ca fiind ocupate și întorcând privirile în altă parte?
Dar nu toți cei din jurul lui Forrest s-au raportat astfel la el și cei care „i-au întins o mână” nu știau că, în acest mod, de fapt pe ei înșiși se ajută. O fetiță, colegă de școală, care l-a primit lângă ea pe bancă, în autobuzul școlii, nu știa că, astfel, viața ei și a descendului său va fi salvată. Un camarad de arme, care i-a oferit atenție, prețuire și prietenie, nu știa că, acordând considerație acestui om, tocmai pune bazele pentru o afacere mare și asigură și un stil de viață prosper familiei sale. După cum nici locotenetul nu știa, atunci când a încercat să se poate normal cu subalternul său, că acesta îi va salva, în multe feluri, viața.
Ce a realizat Forrest nu ar fi putut însă face, dacă nu ar fi avut parte în viață de o mamă care l-a incurajat și l-a ajutat cum a putut și poate chiar mai mult, de un medic bun și de alte persoane care l-au remarcat și l-au valorizat. Poate că astăzi, în jurul nostru, mai există mulți astfel de „îngeri idioți”, însă fără mame și medici care să îi ajute. Aceștia au și ei dreptul și posibilitatea de viață, iar tu sau eu putem fi șansa lor pentru o existență împlinită. Și, cine știe, dacă nu acești „îngeri”, de le vom face loc în viața noastră, nu ne vor salva și ei, cândva!…

 

Exemple reale de dăruire și sacrificiu

Sfântul Vasile cel Mare a acționat nu doar în biserică, așa cum se știe, ci și la ieșirea din lăcașul de cult, în favoarea celor nevoiași, prin înființarea, coordonarea și implicarea în finanțarea unor azile și spitale. Aceste instituții sociale erau destinate celor care aveau lipsuri mari și nevoi speciale, iar pentru a suplini aceste lipsuri și împlini aceste nevoi, ierarhul îi îndemna pe cei bogați să foloseacă averile lor și în scopuri umanitare, prin donații.

Florence Nightingale, femeia care, deși ar fi putut să aibă o viață prosperă și tihnită, dat fiind că provenea dintr-o familie înstărită și era bine educată, a ales să se pună în slujba celor cu probleme de sănătate. Florence a renunțat la standardele societății de atunci, cu privire la realizarea în viață, și existența ei, care părea ratată, a devenit una cu adevărat realizată, cu împliniri care au schimbat și salvat numeroase vieți și care, la testul timpului, au rezistat (reformele și cursurile ei de nursing se regăsesc și în lumea medicală actuală).

Părintele Damian, cel cunoscut și ca „apostolul leproşilor” de pe insula Molokai, a trăit între leproși servindu-i într-un mod în care nimeni nu se mai implicase, până la el, în viețile lor. Ceilalți preoți, care fuseseră trimiși în zonă, păstraseră distanța de oameni, din toate punctele de vedere. Pr. Damian și-a dat seama că, pentru a veni în mod concret în ajutorul celor care mureau nu doar din cauza bolii, ci și pentru că nu aveau resurse pentru supraviețuire, este nevoie de iubire, manifestată în mod activ, prin slujire. Și Damian a trăit astfel, schimbând viețile și atitudinile celor bolnavi, chiar dacă acest lucru i-a afectat renumele și viața.

Maica Tereza, un om care trecut de orice bariere – de naționalitate, religie, rasă, stare materială sau socială – , pentru care nu conta decat nevoia, o femeie mică, dar cu o inimă mare, pe care se afla chemarea de a servi lumea. O femeie pentru care resursele lumești erau importante doar dacă erau utilizate pentru a ajuta, pentru a susține pe cei mai săraci dintre săraci, de care nu se temea și nici nu se rușina.

Răzvan Vasiliu, doctorul leproșilor de la Tichilești, medicul care nu a primit niciun „comision”. Medicul care este la dispoziția pacienților săi șapte zile din șapte, care le este mamă și tată, arbitru și mediator și care, atunci când pacienții se iau la sfadă, este gata să le dea și propriul televizor, dacă acesta este obiectul care a devenit subiect de ceartă. Un om care a reușit să le redea leproșilor demnitatea, ca și pe alte meleaguri și în alte vremuri părintele Damian (chiar dacă nu și cu același pret).